Totaal balans

Totaal balans is een methode om mensen energetisch in balans te brengen en zo bij te dragen aan een gezond en volwaardig leven.
De methode is gebaseerd op de principes van de kinesiologie. Dit woord staat voor de leer van de spieren en spierbewegingen, en de basisgedachte wordt door middel van Touch for Health cursussen overal in het land geleerd en gepraktiseerd.

Oorspronkelijk is kinesiologie een vinding van chiropractors, die in de jaren ’50 ontdekten dat er een samenhang bestaat tussen spiergroepen, meridianen en organen. Te hoge of te lage spierspanning kan aldus wijzen op een verstoring van de desbetreffende meridiaan of het daaraan gekoppelde orgaan. Verstoring van organen kan worden opgespoord door de specifieke spiergroepen te testen op een afwijkende spierspanning.

Vanuit het Touch for Health systeem zijn verschillende andere methodes ontwikkeld, die allemaal gebruik maken van deze vinding. Een van die methodes is Totaal balans. Deze methode onderscheidt zich van de andere systemen, omdat het de mogelijkheid biedt om vele verschillende natuurlijke therapievormen te combineren en therapeuten in staat stelt om een complete natuurgeneeskundige praktijk te voeren op basis van de kinesiologie.

De methode van Totaal balans is zo’n 30 jaar geleden ontwikkeld door Nora Wulff-Verwer, in samenwerking met haar partner Hilko Wulff. Nora Wulff-Verwer heeft al jaren een praktijk in natuurgeneeskundige kinesiologie. Veel van de methode voor Totaal balans is voortgekomen uit haar praktijk en door het zoeken naar praktische oplossingen voor de complexe problemen. Dit vormde oplossingen voor mensen die al stad en land hadden afgelopen om van hun gezondheidsproblemen af te komen.

De naam Totaal balans staat voor het idee om via allerlei natuurlijke middelen de energiebalans van mensen te herstellen op alle energieniveaus. Dit betekent dat er zowel aandacht aan lichamelijke als psychische factoren moet worden besteed en dat ontgiften en lichaamschemie hun plaats hebben naast structurele en erfelijke problematiek. Al deze zaken en nog meer hebben hun invloed op de energiebalans en hebben aandacht nodig in het streven naar totale balans. Door (alle) oude energieblokkades op te ruimen, zal de eigen balans stabieler worden en fysieke, mentale en emotionele klachten afnemen. Er komt weer ruimte en energie voor groei.

De uitgangspunten van Totaal balans verdienen enige uitleg, om het verloop van de behandelingen te kunnen beoordelen. Vanaf het moment van conceptie zijn er al verstoringen in ons energiepatroon. Deze vroege verstoringen zijn het gevolg van de erfelijke zwaktes die we allemaal in mindere of meerdere mate erven van onze ouders en voorouders. Onze start is daardoor heel ongelijk, afhankelijk van deze erfelijke belasting.

Op deze zwakke plekken ontwikkelen zich onder invloed van trauma’s, ziektekiemen, toxische stoffen en verkeerde voeding, allerlei energie-blokkades en ziekteprocessen, die op hun beurt tot chronische degeneratieziektes kunnen leiden.