Ooracupunctuur

Ooracupunctuur ofwel Auriculotherapie is een moderne Westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen.

De oorsprong is Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. Ooracupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten. Op de oorschelp vindt men een projectie van het gehele lichaam. In de oorschelp kunnen alle onderdelen van het lichaam als reflexzone worden terug gevonden. Op de oorschelp kunnen ongeveer 360 reflexzones worden vastgesteld. Ieder orgaan of gewricht staat in verbinding met één of meer reflexzones in de oorschelp.

oor-zichtbarelokaties

De te behandelen oorpunten worden behandeld met naalden. De naalden, die gebruikt worden zijn zeer dun. Ze blijven 20-30 minuten in het oor. Ook worden zogenaamde verblijfsnaalden gebruikt. Deze 2 á 3 mm lange naalden blijven in het oor en mogen maximaal 1 week blijven zitten. Tevens kunnen er kogeltjes achter gelaten worden in het oor die u zelf kunt stimuleren als dat nodig mocht zijn in verband met de klacht(en). Bij HSP is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van oorzaadjes.